Coaching en Workshops

Herken alcoholvergiftiging op tijd en voorkom blijvende schade

dinsdag, 7-8-2018  

Een biertje af en toe is natuurlijk erg lekker. Een paar biertjes en lekker aangeschoten raken voelt goed en flink wat biertjes in korte tijd wegzetten is een flinke prestatie. Maar de kater die je de volgende ochtend hebt duidt dus op alcoholvergiftiging. Een kater na een avondje stappen is in principe een vorm van lichte alcoholvergiftiging. Dit lijkt dus niet al te erg, maar het hangt er wel vanaf wie deze alcoholvergiftiging ervaart. Als het een jong persoon betreft, een puber die nog druk bezig met het ontwikkelen van allerlei functies, dan kan deze lichte alcoholvergiftiging op de lange termijn leiden tot ernstige klachten. Het is dan ook jammer dat het juist deze groep mensen is die ook vaak te maken krijgen met zware alcoholvergiftiging. Jonge mensen die experimenteren met drank en door sociale druk veel te veel drinken verliezen soms het bewustzijn na een avondje comazuipen. De zware alcoholvergiftiging die ze oplopen is na een tijdje weer uit het lichaam en de maandag na het zware weekend zitten ze weer op school. Niks aan de hand zou je denken, maar een dergelijke alcoholvergiftiging heeft wel degelijk een impact op de organen van de persoon in kwestie. Daar kan hij of zij later dus nog flink veel last van krijgen. Oudere mensen die veel drinken en wellicht zelfs verslaafd zijn aal alcohol hebben dus dagelijks te maken met zware alcoholvergiftiging. De kans op complicaties wordt daardoor natuurlijk heel groot. Je kunt door alcoholvergiftiging te maken krijgen met:

  • Leverschade
  • Nierfalen
  • Slokdarmproblemen
  • Hartproblemen
  • Hersenaandoeningen als Korsakov

Alcohol consumptie wordt vaak niet als een probleem gezien en dus word het gevaar van alcoholvergiftiging ook flink onderschat. Als je met een kater op je werk verschijnt, dan maakt niemand zich zorgen. Het enige wat men zal doen is een beetje dollen. De kater hoort erbij en als je gaat stappen, dan is het eerder vreemd als je geen kater hebt. Als je echter vaak een kater hebt, dan betekent dat dus ook dat je vaak te maken hebt met overmatig alcoholgebruik. Dit kan dus duiden op een verslaving. Juist omdat alcoholconsumptie een sociaal geaccepteerd fenomeen is, realiseert men zich vaak niet dat er sprake is van een verslaving. En als men dit al realiseert, dan zal men deze verslaving al snel bagatelliseren, want het is ten slotte maar alcohol en geen drugs of iets dergelijks. Toch is alcohol juist vanwege deze sociale acceptatie heel gevaarlijk, want het duurt vaak heel lang voordat er iemand aan de bel trekt. Je kunt jarenlang verslaafd door het leven gaan zonder dat iemand er ook maar erg in heeft.

Onderschat de effecten van alcoholvergiftiging niet en schakel de hulp in van de verslavingszorg

Het is dus van belang dat je jezelf goed in de gaten houdt. Als je vaak drinkt, probeer dan eens niet te drinken en kijk vervolgens wat er gebeurt. Als je zonder je dagelijkse biertje prima blijft functioneren en als je ook geen ontwenningsverschijnselen voelt, dan is er geen sprake van verslaving. Maar als je door het niet drinken van alcohol opeens minder goed in je vel zit, stress ervaart en juist een intens verlangen naar drank voelt, dan moet je toch eens bij jezelf te rade gaan. Het is lastig om dit soort dingen allemaal zelf in kaart te brengen en om alles zelf ook op te lossen. Daarom kun je voor hulp altijd een beroep doen op Solutions Center.

Neem contact op met SolutionS via de website

Als je meer wilt weten of contact wilt opnemen, dan kun je terecht op de site van solutions-center.nl.


Comments are closed.