Financiën en Verzekeringen

Wat zijn de kosten voor de verkoop van een huis? Makelaarkosten geeft antwoord.

zondag, 28-4-2019  

Aan het verkennen welke kosten er verbonden zijn aan het verkopen van een huis? Zoek dan niet langer verder. Wij van makelaarkosten zijn gespecialiseerd in de huidige woningmarkt en leggen u graag uit wat het kost om een huis te verkopen. Als onafhankelijke partij, geven wij u graag handige tips en adviezen mee voor de verkoop van uw huis. Wij vertellen u graag welke kostenposten er zijn als u van plan bent om uw huis in de verkoop te plaatsen met behulp van een makelaar. Denk bijvoorbeeld aan makelaarscourtage, de kosten van een taxatie en opstartkosten. Elke makelaar heeft daarbij zijn of haar eigen aanpak voor de verkoop van uw huis.

Kosten verkoop huis uitgelegd

Door makelaars worden uiteenlopende kosten gehanteerd. Hoe kan het nou, dat deze verschillen zo groot zijn? Wij van makelaarkosten leggen u graag uit welke kostenposten er zijn bij verkoop van een huis. Aan het einde van de streep wil iedereen ten slotte een mooi bedrag overhouden. Om welke reden dan ook heeft u nu besloten om uw huis te gaan verkopen. Na diverse renovaties, opknapwerk of door de economische marktwaarde stijging, is uw huis naar verwachting een mooie verkoopsom waard. U bent daarom nu zoekende naar welke kosten er op u af komen, als u middels de diensten van een makelaar uw huis wilt gaan verkopen.

Elke makelaar hanteert zijn of haar eigen prijsopbouw en tarievensysteem. Met een vastgesteld courtage of vaste prijs wordt begonnen aan de verkoop. Als u kiest voor een vaste prijs, dan weet u vooraf wat u hoogstwaarschijnlijk kwijt bij aan de kosten voor de verkoop van uw huis. Dit heeft als nadeel, dat u hetzelfde bedrag dien te voldoen bij tegenvallend verkoopresultaat. Daarbij is een kritische blik naar de diensten die binnen deze prijs vallen, wenselijk. Het houden van huisbezichtigingen en taxaties, zitten veelal niet bij de prijs inbegrepen. Controleer dus altijd uitvoerig waarvoor u betaalt. In andere gevallen worden er opstartkosten berekend. Dit zijn de kosten die een makelaar maakt om uw huis in de verkoop te plaatsen. Met een eigen strategie op zak, worden er veelal professionele foto’s, mooie brochures en opvallende advertenties gemaakt. Daarbij dienen alle uren die een makelaar investeert, opgeteld te worden. De opstartfase is dus een flinke investering voor elke makelaar om uw huis onder de aandacht te laten komen. Het hanteren van opstartkosten is een belangrijke kostenpost en wordt sowieso meegenomen in de kosten bij verkoop van uw huis.

Wat dient u te onthouden:

  • Kies voor onafhankelijk advies
  • Ga goed voorbereid van start
  • Voorkom onduidelijkheden
  • Vraag meerdere offertes op om de kosten te vergelijken
  • Controleer welke diensten worden meegenomen in de ‘vaste’ prijs
  • Voor het aangaan van een dienst, om onafhankelijk advies vragen, is wenselijk

Makelaarscourtage is de grootste kostenpost bij verkoop huis

Courtage staat voor een percentage van de verkoopsom dat de makelaar krijgt als makelaarsvergoeding voor zijn of haar diensten. Het grootst gedeelte van de kosten bij de verkoop van uw huis, is dus gebaseerd op dit percentage. Het percentage ligt tussen de 1% en 2% van de verkoopsom. Het klinkt als een klein verschil, maar in de praktijk zeker merkbaar in uw portemonnee. Stel dat 1% €4000,- is, dan betaalt u bij 2% aan makelaarsvergoeding al €8000,-. Een gat van duizenden euro’s! Daarom adviseren wij van makelaarkosten altijd om meerdere offertes te laten uitbrengen door verschillende makelaars. Op deze wijze kunt u de verwachte kosten voor de verkoop van uw huis vooraf goed vergelijken. Daarbij is het handig om te weten dat makelaarscourtage niet aftrekbaar is van de belasting.

Bekijk onze website voor alle informatie, zodat goed voorbereid een makelaar kunt uitkiezen voor de verkoop van uw huis: makelaarkosten.nl!

Lees meer…


Comments are closed.