Woning en Tuin

Radiatoren voor verwarming

dinsdag, 20-1-2015  

Bent u uw huis aan het verbouwen of laat u een nieuw huis zetten, dan is het altijd de vraag voor wat voor soort verwarmingssysteem u moet gaan kiezen. Er zijn natuurlijk tegenwoordig heel veel verschillende mogelijkheden, maar meest gebruikte is toch nog steeds de varianten van een centraal verwarmingssysteem met radiatoren in iedere kamer van het huis. Dit heeft namelijk verschillende voordelen. Zo heeft het als pluspunt dat u alle radiatoren apart aan en uit kunt zetten met behulp van de draaiknoppen die hieraan zitten. Dit is erg handig aangezien u natuurlijk niet in iedere kamer van uw woning dezelfde temperatuur hoeft te hebben. Zo is het in de woonkamer natuurlijk fijn als het daar aangenaam warm is, maar in de slaapkamer hebben de meeste mensen liever een wat lagere temperatuur, daar kunnen ze beter bij slapen. Het geeft uw kinderen ook de mogelijkheid om de radiatoren wat verder open te draaien als ze op hun slaapkamer willen spelen en hun kamer weer wat koeler te maken op het moment dat ze uitgespeeld zijn. Dan is de slaapkamer weer wat afgekoeld tegen de tijd dat ze gaan slapen. Een ander groot voordeel is dat u alleen maar een knop van de centrale thermosstaat hoeft om te draaien om ervoor te zorgen dat het hele verwarmingssysteem ingeschakeld wordt. Bij sommige systemen is het zelfs mogelijk om de thermosstaat met de smartphone te bedienen, zodat u deze al aan kunt zetten voordat u thuiskomt. Zo komt u altijd in een warm huis thuis. Veel mensen vinden als nadeel dat radiatoren weinig sfeer uitstralen en dat is inderdaad ook zo, een open haard geeft bijvoorbeeld veel meer sfeer. Het kost echter ook veel meer tijd om deze aan te maken en dan duurt het ook nog wel even voordat de ruimte goed verwarmd is. Bovendien verwarmt een open haard slechts één kamer en blijft het in de rest van het huis koud. Een centraal verwarmingssysteem met radiatoren is wat dat betreft een stuk handiger.

Bereken welke radiatoren u nodig hebt

Een ander nadeel van radiatoren, vinden veel mensen, is dat ze ruimte innemen aan de muur. Dit betekent dat u daar geen kast meer neer kunt zetten bijvoorbeeld en dat is natuurlijk wel jammer. Natuurlijk wilt u graag wat ruimte overhouden, maar u wilt ook dat uw woning goed verwarmd wordt. Het is daarom zaak om die radiatoren te kiezen die voldoende capaciteit hebben voor een goede verwarming, maar die niet te groot zijn, zodat u nog ruimte overhoudt voor uw meubels. Hoe weet u nu welke radiatoren u moet hebben, welke maat geschikt is? Als u een monteur ingeschakeld voor het aanleggen van het systeem, dan kan deze voor u precies berekenen welke exemplaren u nodig hebt. Maar wat nu als u het zelf aan wilt leggen, hoe weet u dan welke maat u moet hebben? Bij Budgetradiatoren.com hebben ze een zeer handige rekenmodule ontworpen die u bij deze vraag kan helpen. Hoe werkt deze module nu precies, welke gegevens moet u invullen om erachter te komen welke capaciteit u nodig hebt? U vult in de module in:

  • hoe hoog, lang en breed de kamer is waarvoor u de berekening wilt maken
  • hoe warm de temperatuur in de ruimte moet zijn, u kunt hier uw eigen favoriete temperatuur invullen of kiezen voor de temperaturen die zij aanraden
  • of uw woning ook geïsoleerd is
  • of u over een oude woning beschikt met slechte isolatie
  • of uw woning vrijstaand is of een hoekwoning of niet

Hebt u deze gegevens ingevuld, dan krijgt u te zien hoeveel capaciteit de radiatoren in de betreffende ruimte moeten hebben. Deze gegevens kunt u uitprinten en vervolgens kunt u de berekening opnieuw maken voor een andere kamer in uw woning. Zo wordt het aanschaffen van de juiste radiatoren een heel stuk gemakkelijker.

Veel keus, lage prijs

Als u radiatoren wilt gaan kopen, dan is het zeker aan te raden om dit bij Budgetradiatoren.com te doen. Zij hebben namelijk een zeer ruim aanbod en vragen slechts lage prijzen. Doordat zij bij alle producten die zij verkopen de capaciteit vermelden, kunt u heel snel zien of bepaalde radiatoren geschikt zijn voor u. U wilt immers niet een te lage capaciteit hebben, dan wordt het huis nooit goed verwarmd. Maar kiest u voor een te hoge capaciteit, dan zijn de radiatoren veel groter dan nodig is en nemen ze veel meer ruimte in dan noodzakelijk. De juiste keus maken is dus belangrijk. U kunt bij dit bedrijf bovendien niet alleen maar kiezen uit verschillen wat betreft capaciteit, maar ook uit verschillende modellen. U kunt dan denken aan horizontale, maar ook aan verticale radiatoren en ook handdoekradiatoren zijn natuurlijk nog een leuke optie voor in de badkamer. Deze laatste hebben als grote voordeel dat uw handdoek altijd lekker warm en droog is als u onder de douche wegkomt en dat is natuurlijk heel erg prettig. Bij de keuze voor horizontale of verticale modellen speelt de vorm van uw woning natuurlijk mee. Hebt u bijvoorbeeld grote ramen in uw woonkamer, dan is het een goede optie om hier een horizontale radiator onder te maken. Maar hebt u dit niet en hebt u verder ook weinig brede muren om deze producten aan te bevestigen, dan is een verticaal model ideaal. Ga dus altijd goed na waar u de radiatoren wilt hebben voordat u tot aanschaf overgaat.


Comments are closed.