Nieuws

LED bouwlampen

donderdag, 11-12-2014  

Bouwlampen zijn grote verlichtingsinstallaties die een grote hoeveelheid helder licht produceren om nachtwerk in de bouw te faciliteren. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van LED bouwlampen vanwege hun felle licht en relatief lage verbruik. De voorgangers van LED bouwlampen zijn halogeenlampen. Deze produceerden eveneens bijzonder helder licht, maar tegelijk ook een flinke hoeveelheid warmte. Men kan zich voorstellen dat bij sommige bouwklussen een warme omgeving niet gewenst is, omdat het de kans op brandgevaar vergroot. LED bouwlampen zijn daarmee ook een veiliger alternatief. Een bouwlamp moet een stevig onderstel hebben zodat het ding niet wankelt of omvalt wanneer er vibraties voorkomen, zoals bij boren weleens gebeurt. Ook tegen stof en ander vuil moet de lamp bestand zijn. Deze eigenschappen zijn natuurlijk meegenomen in het ontwerp van LED bouwlampen. Het enige verschil tussen deze lampen en de oudere varianten die nog gebruik maken van halogeen is de oorsprong van het licht. Bij de één wordt licht gegenereerd door een verzameling kleine diodes (Light Emitting Diodes), terwijl bij de andere een gloeidraad warm wordt gemaakt door middel van elektrische stroom, waarbij de draad licht begint te geven. Halogeengas in de lamp zorgt voor een feller licht dan bij een reguliere gloeilamp. LED lampen raken echter steeds meer in trek en mogelijk verdwijnt de chemische halogeenlamp binnenkort wel helemaal uit de productie. Tot die tijd heeft men nog de keuze uit beide opties. LED bouwlampen zijn wel prijziger dan de halogeenvariant, maar daar staan dan ook heel wat voordelen tegenover.

  • Ze gaan ongeveer 50 keer zo lang mee als de gemiddelde gloeilamp.
  • Ze zijn tril- en schokbestendig.
  • Ze kunnen relatief hoge temperaturen doorstaan, omdat ze zelf zo weinig warmte produceren.
  • Ze zijn dan wel duurder, maar omdat ze langer meegaan zijn ze op termijn een betere investering.
  • Ze zijn binnen een fractie van een seconde op volledige lichtsterkte, in tegenstelling tot spaar- of tl-lampen.

Toepassingen van LED bouwlampen

Zoals de naam al aangeeft worden LED bouwlampen speciaal gebruikt in de bouw. Ook voor thuisklussers kan een dergelijke lamp een goede uitkomst zijn, wanneer u bijvoorbeeld iets moet repareren waar u veel detail voor moet kunnen zien of in een ruimte die slecht op een andere manier kan worden verlicht. De agrarische sector heeft ook baat bij LED bouwlampen, die we voor de gelegenheid misschien om kunnen dopen tot LED verbouwlampen. Het kunstmatige licht van deze lampen is voordelig om diverse soorten planten bij te kweken, onder andere vanwege de lage warmteproductie. Voor het verlichten van elk ander soort nachtelijke activiteit op groot oppervlak (denk aan sportactiviteiten van de plaatselijke sportvereniging, of spannend ’s nachts hutten bouwen met de scouting) zijn LED bouwlampen over het algemeen bijzonder geschikt. Hoe u deze activiteiten verder inricht is daarbij niet van belang. Zo wordt er ook dankbaar gebruik gemaakt van LED bouwlampen in de filmindustrie. Hierbij is het vaak wel van groot belang om een geloofwaardig, natuurlijk licht te creëren, maar ook daarvoor zijn gespecialiseerde LED bouwlampen te vinden. Verscheidene soorten LED bouwlampen (of in ieder geval lampen van hetzelfde kaliber en met dezelfde verlichtingscapaciteit) worden ingezet om interessante of belangrijke panden ’s nachts te verlichten. Denk aan het Empire State Building, waar sinds een paar jaar een hele lichtshow wordt gegeven met gekleurde LED lampen. Ook monumenten die midden in bewoond gebied staan, zoals kerken, worden op deze manier verlicht om de aandacht van mogelijk geïnteresseerde voorbijgangers te trekken. Sommige modellen zijn zelfs uitgerust met bewegingssensor. Deze LED bouwlampen zijn ideaal voor buitenshuis. U kunt de lamp willekeurig waar ophangen en hoeft hem niet eigenhandig aan of uit te doen. Bovendien zal het licht alleen aanspringen wanneer er iemand binnen het bereik van de bewegingssensor loopt, wat weer situaties voorkomt zoals het vergeten uit te doen van de buitenlamp.

Online aanschaffen

Voor het kopen van LED bouwlampen kunt u bij verschillende aanbieders terecht. Wie daarvoor liever naar een winkel gaat, heeft daar natuurlijk nog steeds de mogelijkheid toe, maar er bevindt zich tegenwoordig een groeiend aantal gespecialiseerde leveranciers slechts online. Zij bieden hun producten exclusief aan via een webwinkel. De bestelde producten kunnen vaak binnen een paar werkdagen geleverd worden. De leverancier houdt er natuurlijk rekening mee dat u van afbeeldingen alleen nooit een volledig beeld kunt krijgen van het gepresenteerde product. Bent u niet tevreden, dan kunt u gebruik maken van een retourregeling. LED bouwlampen zien er veelal hetzelfde uit, al kunnen de afmetingen nogal eens verschillen. Deze staan vermeld bij de omschrijving, zodat u toch een idee heeft van het formaat van de bouwlamp. Ook het voltage, de lichtkleur en –intensiteit en het vermogen van de LED bouwlampen worden aangeduid. Wanneer er een bewegingssensor is ingebouwd, staat dit aangegeven, inclusief het bereik van deze sensor. U kunt zich zo al goed oriënteren op het soort bouwlamp dat u zou willen aanschaffen. Komt u er niet uit, dan kunt u contact opnemen met de klantenservice. Vaak bereikt u hen via een telefoonnummer of door het sturen van een e-mail. De pagina met veelgestelde vragen levert misschien ook al een passend antwoord. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk live te chatten met iemand van de webwinkel. Hebt u dan toch één of meerdere LED bouwlampen kunnen vinden die u bevallen, dan kunt u ze in uw digitale boodschappenmandje plaatsen. De betaling geschiedt op compleet veilige wijze, waarna u binnen enkele werkdagen uw bestelling thuis kunt verwachten. Vanaf een bepaald bedrag is deze bezorging zelfs gratis.


Comments are closed.