Nieuws

Alles over 3d printing

maandag, 29-9-2014  

3d printing is heel erg in opkomst. Ben je er nog niet helemaal bekend mee? Dan moet je zeker een keer een bezoek brengen aan de site van LLowlab. Hier kun je van alles vinden over het fenomeen 3D printing. Want het is niet alleen maar iets wat voor bedrijven handig is, maar je kunt ook thuis met 3D aan de slag. Het wordt steeds meer voor iedereen. Qua prijs en in gebruik. Want 3d printing werkt net zoals een ‘gewone’ printer waarbij letters op papier worden gedrukt, alles gebeurt alleen zoals de naam al doet vermoeden met driedimensionale objecten. Dus hierbij kun je je fantasie helemaal de vrije loop laten. Maar voordat het zover is, is het zaak je even in te lezen wat betreft 3d printing…

Hoe werkt 3d printing?

Bij 3d printing wordt een voorwerp stap voor stap en laag voor laag opgebouwd in de printer. Het gaat hier om hele dunne lagen die wel dunner kunnen zijn dan een halve millimeter, die dan aan elkaar worden verbonden. Hierbij worden verschillende technieken en materialen gebruikt. Het voorwerp wordt zorgvuldig opgebouwd, waardoor dit een efficiënte manier van creëren betreft. Maar voordat het driedimensionale product daadwerkelijk kan worden gemaakt, moet er natuurlijk een ontwerp zijn. Want zonder digitaal ontwerp ook geen 3d printing! Het gaat hier om een gedetailleerde bouwtekening die eerst door de opdrachtgever moet worden gemaakt. Bij 3d printen werkt het apparaat met zeer dunne lagen, waardoor er met zeer kleine details kan worden gewerkt. Ook scharnieren of draaiende elementen behoren hier tot de mogelijkheden. De voorwerpen die door middel van 3d printing kunnen worden geproduceerd kunnen dan ook steeds ingewikkelder zijn. En steeds meer mogelijkheden dus! Dat is natuurlijk prachtig, want er kan daadwerkelijk van alles worden geprint of gekopieerd. Maar denk wel goed na wat er bij het maken van een ontwerp allemaal komt kijken. Je moet hierbij ook driedimensionaal gaan denken, een product heeft nu natuurlijk niet alleen breedte en lengte, maar ook diepte. Daarbij moet je ook nog kiezen welke materialen je gebruikt. Er zijn tientallen mogelijkheden, en ook kun je nog volop combineren. Hout, zand, ABS of PLA. Er kan zo veel, dus kijk goed naar welke eigenschappen jouw product moet hebben. Hoe stevig moet het zijn, of flexibel? Is waterdichtheid bijvoorbeeld belangrijk? En denk ook na over het uiterlijk? Architecten, medici, kunstenaars… Iedereen kan met deze driedimensionale manier van creëren bezig zijn en zo prachtige producten printen.

Waarom 3d printing?

Dat klinkt allemaal leuk dat 3d printing, maar wat hebben we er nu eigenlijk aan? Zoals bijna elk fenomeen kent ook 3d printing zowel voor- als nadelen. Dus hoog tijd om die op een rijtje te zetten. Ten eerste kun je met 3d printing goedkoper uit zijn ten opzichte van andere productietechnieken. Een 3d -printer doet alles in één keer. Terwijl bij andere technieken bijvoorbeeld eerst mallen moeten worden gemaakt, en andere apparaten moeten worden gemaakt, of bepaalde tools zijn nodig. Ook bestaat dit proces vaak uit verschillende fases, bijvoorbeeld verven, bijsnijden en ga zo maar door. En daar bespaar je op met 3D printing. Ook de productiekosten zijn over het algemeen laag. Want bij 3d printing kan een product precies worden aangepast aan de wensen van de klant. Daarom is het geen enkel probleem om een object te produceren dat afwijkt van de rest van de productie. Dit kan bij andere processen nog wel eens een probleem zijn, waar hoge kosten aan zijn verbonden. Ook het deel voorafgaan aan het produceren kost minder geld dan in menig ander bedrijf. Want de ontwikkelfase kost minder geld, aangezien er geen machines of andere zaken hoeven te worden aangeschaft om een prototype te maken. Met 3d printing kun je dit eenvoudigweg uitproberen en zo nodig verbeteren, zonder bezig te zijn met het aanschaffen van ingewikkelde apparatuur, materialen of technieken. Dat scheelt geld, maar natuurlijk ook tijd! Daarnaast gaat de productiesnelheid met 3d printing ook omhoog. Bepaalde technieken kunnen veel tijd in beslag nemen, maar bij 3d printing is dit niet het geval en kan een product al binnen enkele uren helemaal klaar zijn. Een ander groot voordeel is dat 3d printing goed is voor het milieu. Er zijn namelijk veel minder processen nodig om een object te creëren. Dit betekent dus ook minder transport, want er hoeven geen producten of materialen te worden vervoerd. Ook is het minder nodig om objecten die defect zijn te vervangen. Elk gewenst onderdeel kan namelijk worden gemaakt door middel van 3d printing en dat kan vervolgens worden vervangen, waardoor een product weer gewoon weer zo kan werken als voorheen. Dit is natuurlijk op het gebied van duurzaamheid beter dan een product te moeten weggooien om in zijn geheel te vervangen. Zorg er in zo’n geval voor dat er van elk onderdeel een bouwtekening is, dan kan een onderdeel van een groter project op simpele wijze en snel worden vervangen. Niet alleen is dat goed voor het milieu, maar dat scheelt in een bedrijf geld maar ook nog eens tijd. Als je na het lezen van dit verhaal denkt dat het zeer ingewikkeld is om een 3d printer te bedienen, dit valt in de praktijk heel erg mee. Er zijn veel programma’s voor de computer beschikbaar die erg gebruiksvriendelijk zijn en dus niet ingewikkeld in het gebruik. Het is nog volop in ontwikkeling, waardoor het zienderogen steeds makkelijker wordt om ermee om te gaan.


Comments are closed.