Woning en Tuin

Afzuigkap

maandag, 16-2-2015  

Als u bezig bent met de inrichting van uw keuken, dan is de kans groot dat u relatief weinig aandacht besteedt aan het uitzoeken van de afzuigkap. Hoewel dit op het eerste gezicht logisch lijkt, het is immers maar een klein object en niet belangrijk voor het bewaren of bereiden van uw voedsel, is het toch erg jammer als achteraf blijkt dat u toch niet voor het juiste exemplaar gekozen hebt. Met een goede afzuigkap kunt u er voor zorgen dat alle vervelende etensluchtjes gemakkelijk uit uw keuken verdwijnen. Dit lijkt niet heel erg belangrijk, maar iedereen die wel eens in huis patat gebakken heeft of bijvoorbeeld een visje heeft bereid, weet dat deze geurtjes enorm lang in de woning kunnen blijven hangen. Dit is natuurlijk erg storend, vooral als u bezoek krijgt. Had u een goede afzuigkap gehad, dan waren al deze nare geurtjes al tijdens het koken verdwenen en had u er geen last van gehad. Daarom is het dus erg belangrijk om over een goed exemplaar te beschikken. Bovendien is het bij een afzuigkap vaak een grote ergernis hoeveel lawaai deze maken. Natuurlijk is het nooit mogelijk om ze helemaal geluidsvrij te maken, ze moeten immers lucht afzuigen en een dergelijk systeem produceert natuurlijk nu eenmaal geluid. Maar er is wel veel verschil in hoeveel geluid er geproduceerd wordt, er zijn echt wel varianten verkrijgbaar die niet zo veel herrie maken. Het is dus ook zeker raadzaam om hier op te letten als u een afzuigkap aan gaat schaffen. Het lijkt op dat moment misschien wat onbenullig, maar uiteindelijk zal het u heel veel ergernissen besparen.

Belangrijke punten bij aanschaf afzuigkap

Het is dus duidelijk dat een juiste afvoer van kookluchtjes en het geluidsniveau erg belangrijke factoren zijn bij de aanschaf van een afzuigkap. Maar u moet natuurlijk met nog meer punten rekening houden, namelijk:

  • de manier waarop de afvoer geïnstalleerd kan worden, kan deze door het plafond of een muur
  • de capaciteit die er nodig is
  • het model en de kleur
  • de manier waarop het apparaat gereinigd moet worden
  • de verlichting die er in zit

Dit zijn echt allemaal belangrijke punten om bij de aanschaf van een afzuigkap op te letten. Het eerste punt wat belangrijk is, is natuurlijk het soort afvoer dat mogelijk is. Hebt u een kookeiland of bevindt uw fornuis zich aan een binnenmuur van het huis, dan zal het mogelijk moeten zijn om de lucht af te voeren via een afvoerbuis die door het plafond naar buiten gaat. Bevindt uw kookgedeelte zich aan een buitenmuur, dan is het ook mogelijk om de afvoer rechtstreeks door de muur naar buiten te laten lopen. Dit is dus het eerste en meest belangrijke aandachtspunt. Daarnaast is de capaciteit van de afzuigkap natuurlijk van belang. Hierbij kunt u als stelregel hanteren dat hoe groter uw keuken is, hoe hoger de capaciteit moet zijn om de hele ruimte vrij van geurtjes te houden. Bij veel exemplaren is het overigens mogelijk om zelf de capaciteit in te stellen door het systeem op een zachte of hardere stand in te stellen. Ook de verlichting die in de afzuigkap zit is natuurlijk belangrijk. Dit apparaat bevindt zich immers recht boven uw fornuis, waardoor het niet mogelijk is om een lamp boven uw fornuis te maken. Toch wilt u natuurlijk goed kunnen zien wat u aan doen bent als u aan het koken bent. Daarom is een goede verlichting ook een belangrijk punt om op te letten. Natuurlijk is ook de manier waarop de afzuigkap schoongemaakt moet worden een aandachtspunt. Sommige modellen zijn gemakkelijker te reinigen dan andere. Als u bakt, dan gebruikt u natuurlijk vet en deeltjes hiervan gaan mee in uw afzuigsysteem. Hierdoor blijft stof er ook weer gemakkelijk in plakken. Het kan dus een lastig apparaat zijn om schoon te maken, als u niet over het juiste model beschikt. Een laatste aandachtspunt bij de aanschaf van een afzuigkap is natuurlijk het uiterlijk ervan. U wilt uiteraard graag dat de kleur en het model goed passen bij de stijl van uw keuken. Veel mensen maken hun keus vooral op basis van kleur en model, maar het is dus verstandig om de andere aandachtspunten voorrang te geven. Functionaliteit zou echt het belangrijkst moeten zijn bij een dergelijk product.

Koop bij De Schouw Witgoed

Om er zeker van te zijn dat de afzuigkap die u aanschaft van een goede kwaliteit is, is het natuurlijk verstandig om deze aan te schaffen bij een echte specialist. De Schouw Witgoed is een specialist op het gebied van onder andere deze afzuigsystemen. De keus is bij hen dan ook erg groot, waardoor het op het eerste gezicht lastig kan zijn om een geschikt exemplaar te vinden. Daarom hebben zij op hun website ook een selectiemenu geïnstalleerd, waarmee het vinden van de ideale afzuigkap voor uw situatie een stuk eenvoudiger wordt. In de eerste plaats geeft u in het selectiemenu aan wat voor soort afzuigkap u nodig hebt, moet deze ingebouwd worden onder een aanrechtkastje, moet deze boven een kookeiland komen of geïnstalleerd worden aan een muur? Vervolgens geeft u aan welke breedte de afzuigkap moet hebben, dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van uw fornuis. Zoals gezegd is de capaciteit van groot belang, daarom kunt u ook hierover uw voorkeur aangeven. Na het invullen van deze en andere criteria aan moet voldoen, krijgt u een overzicht van alle producten die hieraan voldoen.


Comments are closed.